Multifactor authenticatie (MFA) blokkeert 99.9% van cyberaanvallen

Digitale veiligheid is nu belangrijker dan ooit. Persoonlijk maar zeker ook zakelijk. Bedrijfsgegevens, persoonsgegevens en klantinformatie moeten toegankelijk zijn waar nodig, maar alleen op een veilige manier in te zien zijn. Hier kan multifactor authenticatie voor zorgen.

Voor veel systemen, zo niet alle, heb je een gebruikersnaam en wachtwoord nodig. Maar dit is niet meer voldoende om informatie te beschermen. Door de jaren heen zijn er veel usernames en wachtwoorden combinaties uitgelekt. Eindgebruikers hergebruiken vaak wachtwoorden, of variaties daarvan, waardoor hackers steeds eenvoudiger systemen binnen kunnen komen. Multifactor authenticatie brengt een extra beschermingslaag waarbij een fysiek object van een eindgebruiker nodig is om in te loggen. Doordat het zeer bewerkelijk is om deze tweede vorm van authenticatie te verkrijgen voor hackers is het een zeer effectieve manier om cyberaanvallen te blokkeren.

Wat houdt multifactor authenticatie in
Multifactor authenticatie is software die van iemand vraagt om op twee verschillende manieren te bewijzen dat jij bent wie je zegt te zijn. Dit betekent dat je naast het invoeren van een wachtwoord ook bijvoorbeeld via een app op je telefoon nog dient in te loggen. Een hacker die jouw wachtwoord heeft gekraakt heeft op deze manier dan ook jouw telefoon nodig om in te loggen en gegevens te kunnen zien. Door MFA in te zetten worden 99.9% van hackeraanvallen geblokkeerd, blijkt uit onderzoek van Microsoft.

Multifactor authenticatie in Metacom
Ook in Metacom kan je gebruikmaken van multifactor authenticatie. Dit stel je zelf in via user management. Welke stappen je moet doorlopen om dit in te stellen vind je hier. Gebruik maken van MFA betekent dat je meer handelingen moet uitvoeren om in te kunnen loggen. Om deze werkwijze plezieriger te maken is er de optie om een checkbox aan te vinken "vraag niet opnieuw op deze computer", waardoor de MFA stap tijdelijk wordt overgeslagen op dat specifieke apparaat. Deze checkbox legt een vertrouwen vast tussen de gebruiker en de computer. Dit vertrouwen wordt na een aantal dagen weer ongeldig waarna je opnieuw met MFA moet inloggen. Je kan zelf instellen na hoeveel dagen het vertrouwen verloopt.

Een andere manier om het inloggen op verschillende systemen makkelijker te maken voor jezelf is het gebruik van Microsoft Entra ID. Hiermee kun je met de inloggegevens die je binnen jouw organisatie gebruikt ook inloggen op Metacom. Zo hoef je minder wachtwoorden te onthouden. Dit geldt voor alle Metacom applicaties. Hoe je kunt starten met Microsoft Entra ID vind je hier.


Meest recente artikelen

Alle artikelen