Specialist op de grens van land en water laat oude gewoontes los na herimplementatie van digitalisering

Al meer dan 70 jaar ‘balanceert’ Verboon Maasland op de grens tussen land en water. Daarbij richt dit aannemingsbedrijf zich op drie vakgebieden: Grond-, Weg- en Waterbouw (GWW), baggerwerken en specialistische projecten. Voor de registratie en kostenbewaking binnen de diverse processen maakt Verboon Maasland gebruik van de digitale oplossingen van VanMeijel Automatisering.

“In een waterrijk land als Nederland is veilig leven tussen land en water essentieel”, zegt Ton Vijverberg, werkvoorbereider bij Verboon Maasland. “Wij dragen hier al meer dan 70 jaar aan bij door sloten en vaarten bevaarbaar te houden, (soms hele diepe) natte bouwkuipen te ontgraven, kades te verbeteren, het bouw- en woonrijp maken voor projecten en herrioleren.” Daarnaast voorziet Verboon Maasland in de aanleg van nieuwe natuur en speciale infrastructuurprojecten. Het bedrijf realiseert samen met haar opdrachtgevers kwalitatief hoogwaardige projecten, met oog voor innovatie, duurzaamheid en de omgeving.

Aanleg ontsluiting inclusief balansbrug Gemeente Wesland
Aanleg ontsluiting inclusief balansbrug Gemeente Wesland.

Grip op projecten
“Bij dergelijke projecten is het cruciaal om bedrijfsprocessen goed op orde te hebben, zodat je niet pas aan het eind van een traject de resultaten ziet. Om een beter inzicht te krijgen in de kosten, tussentijds bij te kunnen sturen en efficiënter en nauwkeuriger te werken op administratief gebied, hebben we daarom een belangrijke digitaliseringsslag gemaakt. VanMeijel biedt hierbij de automatiseringsoplossingen voor de benodigde grip op projecten.”

Herimplementatie
Ton vertelt dat Verboon Maasland al sinds 2004 met VanMeijel samenwerkt maar er binnen het bedrijf niet optimaal gebruik werd gemaakt van het Metacom platform. “De afgelopen jaren zijn we behoorlijk gegroeid, zeker nadat we in 2016 aannemersbedrijf J. den Boer uit Lienden hebben overgenomen. Dit leidde tot de behoefte om niet alleen diverse processen te moderniseren, maar ook om de verschillende administratieve processen en werkwijzen samen te voegen. Een uniforme registratie binnen de organisatie draagt bij aan de snelheid en betrouwbaarheid van de processen en de informatievoorziening.” Daarom werd besloten tot een herimplementatie van Metacom, waarbij het platform werd geüpdatet en nieuwe functionaliteiten werden toegevoegd. “We wilden opnieuw starten met het opbouwen van een betrouwbaar systeem en daarmee ‘oude gewoontes’ loslaten”, aldus Ton.

Bouwkuip natte ontgraving bij project A16 Rotterdam voor De Groene Boog
Bouwkuip natte ontgraving bij project A16 Rotterdam voor De Groene Boog.

Optimaal ondersteunend
Tijdens een strategiesessie met VanMeijel werd de toekomstvisie van de organisatie bepaald en werden doelen vastgesteld. Als projectbegeleider en werkvoorbereider heeft Ton de hele Metacom herimplementatie inclusief het applicatiebeheer begeleid. "Verandering brengt vaak weerstand met zich mee, daarom is het belangrijk om alles zo simpel mogelijk te houden en iedereen mee te nemen in de noodzaak van deze digitaliseringsslag." Na de kick-off werden werkgroepen gevormd en een planning uitgestippeld. “Deze werkgroepen vergaderden wekelijks met VanMeijel om tot een goede ‘digitaliseringsblauwdruk’ voor onze organisatie te komen. Stap voor stap werd Metacom opnieuw geïntegreerd in de dagelijkse werkzaamheden.

Eén softwarepakket voor alle processen
Verboon Maasland heeft er bij de herimplementatie van Metacom voor gekozen om het te combineren met het low code platform Bizzstream (oftewel Metacom Online). “Hierdoor beschikken we over de juiste tools om alle bedrijfsprocessen te digitaliseren”, zegt Ton. “Het grote voordeel is dat je geïntegreerd kunt werken, omdat Metacom en Metacom Online naadloos op elkaar aansluiten.” Het platform is op elk apparaat toegankelijk en maakt papierloos werken mogelijk, zowel op kantoor als op de bouwplaats. “Je kunt formulieren en werkprocessen zoals urenregistratie, werkbonnen en inkoopformulieren zelf maken of aanpassen. En het is nog eenvoudig ook!”

Bij project A16 Rotterdam voor De Groene Boog is Verboon Maasland ingezet voor de natte ontgraving van de bouwkuip door middel van pompen
Bij project A16 Rotterdam voor De Groene Boog is Verboon Maasland ingezet voor de natte ontgraving van de bouwkuip door middel van pompen.

Klaar voor de toekomst
Ton is tevreden over de samenwerking met VanMeijel. “Zij begrijpen en ontwikkelen wat wij als bedrijf nodig hebben. Zo halen we nu onze weekrapportages uit Metacom Online, wat we eerder in Excel deden. Op deze manier hoeft alles nu eenmalig geregistreerd te worden en is de informatie eenvoudig en inzichtelijk vanaf meerdere plekken in de organisatie.” Metacom helpt aanzienlijk bij het maken van snelle en betrouwbare managementrapportages, vindt Ton. “Hierdoor kunnen processen beter gekoppeld worden en faalkosten verminderd. Inmiddels is Metacom volledig geïntegreerd in de werkprocessen van Verboon Maasland en wordt het gebruikt voor urenregistratie, inkoop- en verkoopbetalingen, verloning en brandstofregistratie. "Naast interne verbeteringen zien we ook een toenemende vraag naar informatie, bijvoorbeeld voor diverse certificeringen."

Verboon Maasland wil de kostenbewaking nog verder verbeteren. “Het is een continu proces, zowel intern als met VanMeijel. Het is belangrijk dat VanMeijel blijft doorontwikkelen en dat onze mensen weten wat Metacom allemaal kan en het ook daadwerkelijk gebruiken. Daar zet ik me hard voor in als procesbewaker,” besluit Ton.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd in het GWW Magazine

Meest recente artikelen

Alle artikelen