Vergeet nooit meer een wachtwoord: 5 redenen om gebruik te maken van een Password Manager

Eerder hebben we al besproken dat een wachtwoord alleen niet meer genoeg is om de veiligheid van systemen te garanderen. Door het gebruik van multifactor authenticatie bescherm je jouw organisatie tegen cyberaanvallen. Maar je hebt wél nog steeds een wachtwoord nodig. Het liefst een ingewikkeld wachtwoord en ook voor elk systeem een ander. Het vereist vaak een hoop denkwerk om al die wachtwoorden te bedenken én te onthouden. Hier is een oplossing voor: passwordmanagers. In dit artikel geven we 5 redenen waarom jij het beste gebruik kan gaan maken van een password manager.

Wat is een password manager?
Dit is een software die jouw wachtwoorden versleuteld opslaat zodat jij ze zelf niet hoeft te onthouden. Dankzij sterke versleuteling is een wachtwoordmanager een van de veiligste manieren om wachtwoorden te beheren. Met een password manager hoef je nog maar één wachtwoord te onthouden, vaak wordt dit ook uitgebreid met multifactor authenticatie. Zo worden jouw inloggegevens bewaard in een wachtwoordkluis met een sterke beveiliging waarvan alleen jij het hoofdwachtwoord kent. Nog wat meer overtuiging nodig? Wij geven vijf redenen:

1. Sterke en unieke wachtwoorden
Voor de meeste systemen moeten wachtwoorden aan specifieke eisen voldoen. Bijvoorbeeld minimaal 10 tekens waarvan minimaal 1 cijfer en een speciaal teken. Het kan best lastig zijn om een handig wachtwoord te bedenken dat hieraan voldoet. En dan moet je ook nog eens voor elk systeem weer een nieuw wachtwoord bedenken. Met een password manager kan je complexe en lange wachtwoorden genereren die de veiligheid van je accounts aanzienlijk verhogen. En een password manager helpt je daarmee ook gelijk om unieke wachtwoorden te creëren voor elk account. Mocht er een wachtwoord lekken, dan verklein je het risico dat meerdere accounts worden gehackt.

2. Bescherming tegen phishing
Je hebt er vast wel eens een gehad, een mail, sms of ander bericht die aangeeft dat jouw gegevens in gevaar zijn en van jou vragen om nu in te loggen. Dit wordt ook wel phishing genoemd. Berichten die om jouw inloggegevens vragen zodat ze daarmee vervolgens mee kunnen inloggen om je geld of andere zaken afhandig te maken. Password managers herkennen legitieme websites en vullen alleen inloggegevens in op de juiste sites, waardoor je minder snel slachtoffer wordt van phishing.

3. Extra beveiligingsfuncties
Password managers bieden vaak extra beveiligingsopties zoals tweefactorauthenticatie of biometrische verificatie waarmee jouw accounts nog beter beschermd zijn. Daarbij waarschuwen veel password managers ook als een van je wachtwoorden is gelekt in een datalek zodat je snel actie kunt ondernemen.

4. Password managers zijn tijd besparend
Inloggegevens worden door password managers automatisch ingevuld, wat je tijd bespaart bij het inloggen op websites en apps. Daarbij synchroniseren veel password managers je wachtwoorden tussen verschillende apparaten, zodat je overal veilig en snel kan inloggen.

5. Password managers zijn handig voor meer dan alleen het opslaan van wachtwoorden
Naast wachtwoorden kunnen password managers ook andere gevoelige informatie veilig opslaan, zoals creditcardgegevens, notities en identiteitsdocumenten. En moet je een keer een wachtwoord delen, bijvoorbeeld voor een gedeelde dienst, dan kan je dit veilig doen via de password manager zonder het wachtwoord zelf door te geven.

Bij VanMeijel zetten wij de veiligheid van onze klanten voorop. Eens kijken welke oplossing jouw bedrijf verder kan helpen? Lees nu op onze site hoe jij met Metacom het meeste uit jouw onderneming kan halen.

Meest recente artikelen

Alle artikelen