Dashboarding is de vertaalslag van data naar sturingsinformatie

Veel tijd kwijt aan rapportages en data verzamelen? Geen gedetailleerd inzicht in je projecten? Zoek je trends over meerdere administraties en applicaties heen? Veel bedrijven in de GWW-sector zullen dit soort uitdagingen herkennen. Gelukkig biedt VanMeijel Automatisering samen met Peacock een oplossing: dashboarding.

Partnership met toegevoegde waarde
Waar VanMeijel een diep inzicht heeft in wat de bouwbranche nodig heeft en branchespecifieke kennis inbrengt, ligt de expertise bij Peacock bij het creëren van rapportages, waarbij het zwaartepunt ligt bij het prepareren van data voor visualisatie. Samen bieden zij met dashboarding een enorme toegevoegde waarde voor bedrijven. VanMeijel ontwikkelde met Peacock een accelerator (Power BI) die met informatie vanuit het Metacom Datawarehouse (DWH) tot een analyse model komt. "We hebben dit specifiek voor VanMeijel-klanten ontwikkeld die met Metacom werken," zegt Arnold Ruisch, accountmanager bij VanMeijel. "VanMeijel levert de datawarehouse (DWH) en Peacock verzorgt de integratie, uitrol en implementatie van Power BI-dashboarding."

Inzichtelijk maken van data
"Dit klinkt misschien ingewikkeld," vervolgt Arnold, "maar het komt erop neer dat wij een database (DWH) bouwen tussen diverse bronnen zoals Metacom en andere applicaties, waarin alle ingewikkeld te doorgronden data verzameld wordt. Peacock haalt hieruit specifieke data die vervolgens op een begrijpelijke en visuele manier in het dashboard getoond wordt." De accelerator bevat standaard dashboards die zijn ontwikkeld in samenwerking met Metacom consultants van VanMeijel en BI consultants van Peacock. Deze dashboards bevatten financiële data en data over projectresultaten, maar kunnen bij de implementatie worden aangepast aan specifieke wensen. Als voorbeeld noemt Arnold duurzaamheid binnen de branche. "Met Power BI kun je CRSD-informatie uit het Datawarehouse omzetten in een rapportage. Op deze manier kun je, eventueel gecombineerd met informatie uit andere systemen, de benodigde data aanleveren over bijvoorbeeld de uitstoot op een project.”

Specifieke data uit het datawarehouse wordt op een begrijpelijke en visuele manier in het dashboard getoond. (Beeld: Peacock)
Specifieke data uit het datawarehouse wordt op een begrijpelijke en visuele manier in het dashboard getoond. (Beeld: Peacock)

Met één druk op de knop
Het is duidelijk dat middels dashboarding inzicht ontstaat in data die nodig is om onderbouwde beslissingen te nemen. "Normaal gesproken gebeurt dit handmatig, wat arbeidsintensief en foutgevoelig is. Met dashboarding kun je met één druk op de knop de gewenste informatie tevoorschijn halen, die je helpt met bedrijfsvoering, die ondersteunend is bij besluitvorming en waarmee je processen efficiënter kunt maken.” Volgens Wilbert van Leeuwen, medeoprichter van Peacock Intelligent Automation, zorgt dashboarding ervoor dat er altijd één versie van de waarheid is die up-to-date is. "De KPI is voor iedereen hetzelfde, wat het beeld van de situatie feitelijker maakt”, benadrukt hij. “Bovendien kun je vanuit het dashboard doorklikken en ERP-onafhankelijk zien hoe een getal is opgebouwd."

Dashboarding in de praktijk
Een klant van VanMeijel waar dashboarding wordt geïmplementeerd, is Van Velsen Reflectielijnen (VVR). “Wij werken al jaren met Metacom en hebben onze producten uitgebreid naar Metacom Online”, vertelt Jasper van Wilsem, controller bij VVR. “We hebben steeds meer informatie tot onze beschikking en om deze cijfers inzichtelijk te maken voor onze medewerkers, hebben we voor dashboarding gekozen. Cijfers spreken pas tot de verbeelding als ze visueel weergegeven worden.” Jasper legt uit dat Peacock een koppeling heeft gemaakt waarmee de Datawarehouse-informatie in verschillende dimensies beschikbaar is voor een dashboard. “Omdat VVR een beetje een vreemde eend in de bijt is binnen de gww, was er een aanvulling nodig op de standaard lay-out. Zo is er een eerste stap gezet in de ontwikkelingen van de winst- en verliesrekening en balans. Ook sluit het aan op bepaalde KPI’s die we willen zien.” De voordelen hiervan voor VVR zijn volgens Jasper duidelijk: “De continuïteit daarin, het borgen van data en kennis, het opvragen en verstrekken van volledige en betrouwbare informatie en dit delen met onze medewerkers zorgt voor inzicht en vastigheid.” Jasper is tevreden over de samenwerking met VanMeijel en Peacock. “We worden in dit proces echt ontzorgd.”

N359 - Bolsward-Wommels, een project waar Van Velsen Reflectielijnen aan meewerkt. (Beeld Binne-Louw Katsma | binnAir)
N359 - Bolsward-Wommels, een project waar Van Velsen Reflectielijnen aan meewerkt. (Beeld Binne-Louw Katsma | binnAir)

Blijven doorontwikkelen
VVR kijkt uit naar toekomstige configuraties en de mogelijkheid om meerdere producten van VanMeijel te koppelen. “Zo willen we meerdere rapportages uit Metacom samenvatten tot één managementrapportage. Het maken van zo’n rapportage kost normaal veel tijd. Het zou mooi zijn als we de directie en aandeelhouders op elk gewenst moment de meest accurate informatie kunnen geven.” Arnold licht toe dat VanMeijel hier aan werkt. “Omdat die informatie niet altijd voor interne gebruikers is, optimaliseren we de ontsluiting hiervan. Het moet zo ingericht worden dat het op te splitsen is en er rechten aan gehangen worden. VanMeijel zal dashboarding, net als onze andere producten, blijven doorontwikkelen zodat onze klanten slimmer, leuker en efficiënter kunnen blijven werken”, besluit hij.

Dit artikel is eerder verschenen in de GWW

Meest recente artikelen

Alle artikelen